Koufront op komst? Tijd voor lekker gloeiende glühwein!

Knisperend haardvuur, de geur van kaneel en kruidnagel, een grote mok…dé ideale omstandigheden tijdens een koufront. Do it yourself: de quickfix. Zo maak je in 4 stappen warme glühwein:

 

Mocht dit nou niet doe-het-zelf-genoeg zijn, dan delen we hier ook gewoon een recept om je glühwein helemaal lekker zelf te maken.

Blijven proeven

Ik deel het recept van onze ‘naakte chef’ Jamie Oliver, maar in all fairness, met een bel rode wijn, kaneel, kruidnagel en sinaasappel kom je een heel eind. Oja, één van de belangrijkste lessen van een gemiddelde doorgewinterde tv-chef is: vergeet tussendoor niet te proeven! Ik kan het in dit geval dus niet vaak genoeg blijven herhalen…

Ingrediënten glühwein

2 mandarijntjes (voor de echte masterchefs: liever nog clementines)
1 citroen
1 limoen
200 gram basterdsuiker
6 hele kruidnagels
1 kaneelstokje
3 verse laurierblaadjes
1 hele nootmuskaat, om te raspen (of: doe gewoon een potje, trust me – na al dat proeven is dat ook veiliger voor je vingertoppen)
1 vanillestokje
2 sterretjes steranijs (of is het: sterretjes anijs? )
2 flessen Chianti of andere rode wijn (belangrijkste: wijn, die rood is)

  • Gebruik een dunschiller en tref deze voorbereidingen bij voorkeur voor de lunch (lees: nog in enigszins nuchtere status, om een bloedbad te voorkomen). Schil grote delen van de schil van de clementines, citroen en limoen.
  • Doe de suiker in een grote pan op matig vuur, voeg de stukjes schil toe en squeez het sap uit de clementines.  (Ja lekker kliederen – was je handen dus even van tevoren. Lees je dit nu pas? Oei…vergeet dan de rest, trek een standaard fles open en zet je beste “homemade” gezicht op…)
  • Voeg de kruidnagels, kaneelstokje en laurier toe, en rasp ongeveer 10 tot 12 keer de nootmuskaat. (Shit, tel kwijt! Moet je ook nog opletten. Alternatief: schud gewoon een paar keer met dat potje. Of voor toch een beetje liefdewerk oud papier: je koopt nootmuskaat tegenwoordig ook met een molentje).
  • Snij het vanillestokje in de lengte door en voeg ook toe aan de pan. Roer er vervolgens net genoeg rode wijn doorheen om de suiker te bedekken. (Nog heel even niet uitschieten ok? Dat komt later).
  • Laat dit sudderen tot de suiker volledig in de rode wijn is opgelost, breng het daarna aan de kook tot een lekkere sticky siroop (kan zo’n 5 minuutjes duren). Met deze stroop krijg je een heerlijke basis voor de smaak, aldus Jamie. En die kan het weten. Want, zo blijkt: deze siroop maak je heet omdat de suiker moet smelten. Als je dit doet met de twee flessen wijn er al in dan verdamp je alle alcohol. Geen verdere uitleg nodig lijkt me.
  • Wanneer de siroop klaar is, draai het vuur laag en voeg je de steranijs en de wijn toe. Verwarm de wijn (zachtjes!) en na ongeveer 5 minuten (tussendoor proeven!) ben je good to go!

Extra tik?

Wil je het nog wat extra geven, dan kun je er altijd nog een scheutje Cointreau of Grand Marnier bij doen. Hier mag je uitschieten zoveel je wenst 😉 Of: serveer er een shotje naast! Helemaal #pornstarmartini.

Tammie

Gaat mee op wintersport zonder te skiën/boarden. Gaat après-skiën zonder bier, maar houdt het tempo wel bij op een willekeurige ‘mix-maar-iets-met-wodka-ofzo’. Houdt pas van après-skimuziek na voldoende van die (of andere) drank. En tóch doet ze mee. Als een echte pro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.