Recept: Echte Duitse currywurst

Currywurst is één van de meest gegeten worsten in Duitsland. Hier komt deze worst dan ook oorspronkelijk vandaan. Dus niet uit Oostenrijk, zoals je misschien had verwacht. De currywurst werd namelijk uitgevonden in 1949 door een Duitse snackbarhoudster in Berlijn.

Loopt bij de gedachte aan currywurst je het water ook al in de mond? Dan heb je vast een avondje doorgehaald in de leukste après-ski tent van het skidorp. En toch sta je alweer vroeg op de piste. Frisse berglucht doet je namelijk goed. Maar ik kan me ook voorstellen dat je ook uitkijkt naar één van de fijnste momenten van een wintersportdag: de lunch. Even pauze en weer oppeppen met een heerlijk wintersportgerecht. Uit persoonlijke ervaring kan ik je dan van harte currywurst aanraden. Met friet. Of patat. Laten we deze discussie vermijden en het gerecht maar gewoon noemen zoals ze dat in Oostenrijk ook doen: Currywurst mit Pommes. Wedden dat je je na deze lunch weer een stuk beter voelt?!

Vette hap

Voor currywurst hoef je overigens niet per se naar Duitsland of Oostenrijk te gaan. Je kunt deze vette hap uiteraard ook zelf maken. Bijvoorbeeld op een luie zondag, na een avondje stappen in je favoriete dorpskroeg. Wat je hiervoor nodig hebt, zie je hieronder. Deze ingrediënten zijn voor 4 personen.

4 worsten (kies voor verse braadworst. Of ga voor Thüringer Roster of Nürnberger Bratwurst (Lidl)
Olijfolie
1 grote ui
1 blikje tomatenpuree
4 eetlepels tomatenketchup
½ eetlepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel balsamicoazijn
Scheutje sojasaus
Chilipoeder
Kerriepoeder
Peper en zout
Frietjes, brood of salade naar wens

Duitse currywurst met zelfgemaakte currysaus

Bereidingswijze:

  • Grill de worsten in een grillpan.
  • Snijd de ui fijn. Doe een scheutje olijfolie in een steelpannetje en fruit hierin de ui totdat deze glazig begint te worden.
  • Voeg de tomatenpuree toe. Blus eventueel af met een klein beetje water.
  • Voeg nu de tomatenketchup, basterdsuiker en balsamicoazijn toe en laat het geheel goed doorkoken.
  • Breng de saus op smaak met sojasaus, chilipoeder, kerriepoeder, peper en zout. Als de saus te dik is, kun je deze iets verdunnen met een beetje water.
  • Snijd de worst, als deze gaar is, in stukjes. Verdeel de stukjes over vier borden. Giet de saus eroverheen en bestrooi met kerriepoeder.
  • Serveer de currywurst met friet of brood. En voor de extra vitamientjes kun je er uiteraard ook nog wat rauwkost bij serveren.

Currywurst Museum

Geen zin om in de keuken te staan voor een portie currywurst mit pommes? In Duitsland vind je in ieder centrum wel een kraampje dat heerlijke currywurst verkoopt. En kun je er echt geen genoeg van krijgen? Berlijn heeft sinds 2009 een heus currywurst Museum. Zelf houd ik het bij een currywurst mit pommes op de piste. Het museum heb ik nog nooit bezocht. Jij wel? Laat me dan weten wat je er van vond!

Lies

Lekker zonnetje en verse sneeuw zijn voor haar de belangrijkste ingrediënten om de latten onder te binden en de goed geprepareerde pistes te bedwingen. Ingrediënten als foute Duitse après-ski hits én een lekker biertje maken het vervolgens helemaal af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.