Recept: Oostenrijkse Wiener Schnitzel

De schnitzel is misschien wel het meest geliefde gerecht uit de Oostenrijkse keuken. Dit gerecht bestaat uit een stuk platgeslagen vlees met een knapperige korst. De bekendste variant is de Wiener Schnitzel en komt, zoals de naam al zegt, uit Wenen. Traditioneel wordt deze schnitzel gemaakt van kalfsvlees en gepaneerd met meel, ei en paneermeel. En vervolgens kort gebakken in een laag olie of reuzel. Een schijfje citroen en een takje peterselie mogen niet ontbreken.

Op deze traditionele manier serveren ze dit gerecht in Wenen nog veel. Maar ook in wintersportgebieden is de schnitzel erg favoriet. Na een ochtend flink veel kilometers maken op de pistes, is die Wiener Schnitzel zeer welkom. En uiteraard heb je die dan ook dik verdiend. Het liefst geserveerd met een portie vers gebakken friet. Een ultiem lunchgerecht voor op de piste dus.

Doe het zelf schnitzel

Een schnitzel op z’n tijd is natuurlijk erg lekker. Met dit makkelijke recept kun je thuis eenvoudig zelf een klassieke Wiener Schnitzel bereiden. Het recept is voor 4 personen.

Ingrediënten
4 ongepaneerde kalfsschnitzels
Zout en peper
2 eieren
Bloem
Paneermeel
Boter/olie
1 citroen
Peterselie

Bereidingswijze

  • Dep de schnitzels droog en wrijf ze in met peper en zout.
  • Klop de eieren goed los in een kommetje.
  • Strooi de bloem op een bord en strooi het paneermeel op een ander bord.
  • Haal de schnitzels eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door het paneermeel.
  • Verhit de boter en/of olie in een koekenpan. Bak de schnitzels aan beide kanten in 3-4 minuten knapperig bruin.
  • Snijd ondertussen de citroen in partjes en hak de peterselie.
  • Verdeel de schnitzels over 4 borden en serveer met een partje citroen en vers gehakte peterselie.

Schnitzel serveertips

Eet je het gerecht op de piste, dan kan ik me voorstellen dat je er het liefst frietjes of gebakken aardappelen bij eet. Aardappelsalade, volgens authentiek recept het enige juiste aardappelbijgerecht, vind ik hier persoonlijk ook erg lekker bij. Ook de Preiselbeere (cranberrycompote) mag wat mij betreft niet ontbreken. En voor de extra vitamientjes een frisse salade. Nog ruimte voor een nagerecht? Maak dan ook deze kaiserschmarrn.

Ik zeg: eet smakelijk! Wat kook jij vanavond?

Lies

Lekker zonnetje en verse sneeuw zijn voor haar de belangrijkste ingrediënten om de latten onder te binden en de goed geprepareerde pistes te bedwingen. Ingrediënten als foute Duitse après-ski hits én een lekker biertje maken het vervolgens helemaal af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.