Recept: Weense Sachertorte

Sachertorte is een typisch Oostenrijks tussendoortje of nagerecht en komt oorspronkelijk uit Wenen. In 1832 werd deze taart uitgevonden door Franz Sacher. Een leerling in de keuken van de Oostenrijke politicus Klemens Von Metterlich. De opdracht voor Franz Sacher was: bedenk een nieuwe taart. Hij maakte een chocoladetaart. Op zich niet heel bijzonder, zou je denken. Maar de abrikozenvulling in combinatie met een dikke laag chocoladeglazuur, maakte deze taart een groot succes.

Natuurlijk moet je deze klassieke chocoladetaart mét abrikozenvulling eens proeven. Maar dat kan ook prima in één van de bergrestaurants langs de piste. De taart is namelijk een veel geëxporteerd product. Sachertorte is dan ook niet meer weg te denken van de menukaart van de pisterestaurants. Vooraf bestellen kan ik je dan wel aanraden. Het kan zo maar zijn dat het bergrestaurant door de voorraad heen is. Best zuur, als je je er op dat moment zo op hebt verheugd.

Sachertorte als kerstdessert

Het originele recept is geheim. En de originele Sachertorte staat alleen bij Hotel Sacher in Wenen op de menukaart. Maar zelf Sachertorte maken is uiteraard ook een goede optie. Lekker als tussendoortje bij de koffie. Of als dessert tijdens de kerstdagen.

Wat heb je nodig?
140 gr zachte roomboter
Extra boter voor het invetten van de springvorm
170 gr chocolade
115 gr gezeefde poedersuiker
6 eieren
115 gr suiker
125 gr bloem
175 gr abrikozenjam
½ tl citroensap
285 gr kristalsuiker
290 ml water
200 gr chocolade

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven op 180 ºC. Vet een springvorm (23 cm) in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
 • Zet een pan op het vuur en breng het water zachtjes aan de kook. Zet een kom op de pan en smelt hierin de chocolade. Let op: de onderkant van de kom mag het water niet raken. Is de chocolade gesmolten, neem dan de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
 • Klop de boter en poedersuiker licht romig. Splits de eieren en voeg de eidooiers één voor één toe. Klop het geheel goed door.
 • Klop in een andere kom de eiwitten stijf en klop de suiker geleidelijk door tot het mengsel totdat dit glanst.
 • Meng de afgekoelde chocolade met het boter-dooiermengsel en schep er dan het eiwitmengsel door.
 • Schenk het beslag in de springvorm en bak de taart 35–45 minuten. Controleer met een prikker of de taart gaar is. Dit is het geval als de prikker er schoon uitkomt.
 • Haal de taart uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Stort de taart omgekeerd op een rooster, zodat de bovenkant plat is.
 • Verhit ondertussen de abrikozenjam met het citroensap in een kleine pan. Bestrijk er de bovenkant en de zijkant van de taart mee.
 • Doe de kristalsuiker in een steelpan met dikke bodem en voeg 290 ml water toe. Verhit op laag vuur om de suiker op te laten lossen en breng dan aan de kook. Laat het inkoken tot een dikke, draderige siroop (de temperatuur is dan ongeveer 105 ºC).
 • Neem de pan van het vuur en zet in koud water om het kookproces te stoppen. Laat 1 minuut staan en roer dan de chocolade erdoor totdat deze is gesmolten. Blijf roeren totdat het glazuur is afgekoeld.
 • Schenk het mengsel snel en gelijkmatig over de taart. Even laten stollen en klaar is de Sachertorte.

Fijne feestdagen!

Wil je tijdens de kerstdagen liever niet uitgebreid in de keuken staan, maar wel genieten van de Oostenrijkse keuken? Bekijk dan ook eens onze andere recepten, zoals Wienerschnitzel of Glühwein.

En ga je in de kerstvakantie nog op wintersport? Kom dan nog even langs in onze shop en bestel snel jouw après-ski outfit!

Lies

Lekker zonnetje en verse sneeuw zijn voor haar de belangrijkste ingrediënten om de latten onder te binden en de goed geprepareerde pistes te bedwingen. Ingrediënten als foute Duitse après-ski hits én een lekker biertje maken het vervolgens helemaal af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.