Recept: Bratwurst mit Sauerkraut

Bij het horen van het woord zuurkool, oftewel Sauerkraut, loopt het water je vast en zeker niet direct in de mond. Toch is zuurkool, met bijvoorbeeld braadworst, een typisch wintersportgerecht. Maar inderdaad, je moet er van houden: Bratwurst mit Sauerkraut.

Persoonlijk sta ik ook niet direct te springen om een bord Sauerkraut, met of zonder Bratwurst. Maar ik hoop je met dit recept wat inspiratie te kunnen geven om toch iets lekkers te maken van zuurkool.

Zure smaak

Eigenlijk is Sauerkraut gewoon gesneden witte kool. Na het oogsten wordt de kool in kleine reepjes gesneden. En vervolgens met flink wat zout in een ton water gestopt. In deze luchtdicht afgesloten ton gaat de kool zo’n vijf weken gisten. Hierbij worden zetmeel en suikers omgezet in melkzuur. Dat is de boosdoener waarom de kool zo zuur is.

Écht Duits

Sauerkraut is echt Duits. Iedere streek in Duitsland heeft zijn eigen Sauerkrautrecept. De één serveert het met appel of banaan, om het wat zoeter te maken. De ander gaat voor puur natuur, met bijvoorbeeld spekjes en uiteraard gecombineerd met aardappelen.

Broodje Bratwurst mit Sauerkraut

Ook ik geef mijn eigen draai aan het gerecht en serveer de Bratwurst met Sauerkraut op een broodje. En dan maak ik de Bratwurst het liefst klaar op de barbecue. Zo krijgt de worst een lekkere rooksmaak.

Ingrediënten voor vier broodjes
4 braadworsten
4 afbakpistoletjes
200 gr zuurkool
4 el mayo
2 el mosterd
Optioneel: gebakken uitjes

Bereidingswijze

  • Verwarm de barbecue. Leg de braadworsten op het grillrooster en grill de worsten gaar.
  • Verwarm de oven en bak de pistoletjes af volgens bereidingswijze op de verpakking.
  • Neem een steelpannetje en verwarm hierin de zuurkool.
  • Maak een sausje van 4 eetlepels mayonaise en 2 eetlepels mosterd. Of neem bij het boodschappen doen een flesje Calvé broodje Unox Saus mee.
  • Snijd de pistoletjes in en schep wat zuurkool tussen het broodje. Leg de braadworst op de zuurkool. Serveer met de saus van jouw keuze. En garneer eventueel met gebakken uitjes.

Guten appetit!

Overtuigd?

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen dat je ook eenvoudig iets lekkers kan maken van Bratwurst mit Sauerkraut. Toch nog niet overtuigd? Mogelijk wordt je dan wel blij van dit gerecht met (braad)worst: Currywurst mit pommes.

Lies

Lekker zonnetje en verse sneeuw zijn voor haar de belangrijkste ingrediënten om de latten onder te binden en de goed geprepareerde pistes te bedwingen. Ingrediënten als foute Duitse après-ski hits én een lekker biertje maken het vervolgens helemaal af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.