Recept: Breng met kaiserschmarrn een stukje Oostenrijk in je Nederlandse keuken

Kaiserschmarrn, een traditioneel Oostenrijks gerecht waar de inwoners van Tirol al eeuwenlang van genieten. Vroeger stond kaiserschmarrn bekend als een ‘gerecht voor de armen’. De ingrediënten melk, meel, eieren en reuzel hadden zij namelijk binnen handbereik. Tegenwoordig is kaiserschmarrn een populair gerecht onder de wintersporters en staat het bij vrijwel ieder bergrestaurant op de menukaart.

De één neemt een portie kaiserschmarrn als tussendoortje bij de koffie. De ander eet dit als lunchgerecht. Zelf vind ik Kaiserschmarrn ook lekker als toetje. Na een bord Tiroler Gröstl bijvoorbeeld.

Thuis genieten van de Oostenrijkse keuken

Waarom wachten totdat we in Oostenrijk zijn? Haal de Oostenrijkse keuken in huis! Je kunt dit gerecht namelijk heel makkelijk zelf maken. Om alvast een beetje in de stemming te komen. Of gewoon omdat het kan en omdat het erg lekker is.

Ingrediënten voor vier personen:
1 shotje rum
50 gram rozijnen
3 eieren
25 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
125 gram bloem
300 gram melk
boter
poedersuiker
appelmoes en/of vruchtenjam

Zo maak je kaiserschmarrn

  • Week de rozijnen een half uur in de rum (of in lauwwarm water voor een alcoholvrije variant).
  • Splits de eieren en doe de dooiers en het eiwit in een aparte kom. Klop de eidooiers dik en schuimig met een mixer. Voeg tijdens het mengen de suiker, vanillesuiker en een snufje zout toe. Voeg beetje bij beetje de bloem en melk toe. Klop het geheel goed door totdat je een glad beslag hebt.
  • Heb je de rozijnen geweekt in rum? Giet deze dan, met rum, bij het beslag. Heb je de rozijnen geweekt in water? Giet de rozijnen dan eerst af, voordat je deze toevoegt.
  • Klop de eiwitten stijf met een mixer. Het schuim is goed als dit stevig in de kom blijft zitten wanneer je deze boven je hoofd houdt. Spatel het schuim door het beslag.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan en voeg een kwart van het beslag toe. Bak het beslag op een laag vuur tot de onderkant goudbruin en de bovenkant gestold is. Schep de pannenkoek om en bak ook de andere kant goudbruin. Breek de pannenkoek vervolgens met een spatel in stukken en bak deze stukken nog een paar minuutjes.
  • Houd de kaiserschmarrn eventueel warm in de oven als je de overige drie porties bakt.

Waan je in Oostenrijk

Verdeel de Kaiserschmarrn over vier borden en serveer met poedersuiker, appelmoes of vruchtenjam. Sluit je ogen en waan je, net als ik, in Oostenrijk, in het zonnetje op het terras van een gezellig restaurant langs de piste en geniet van je zojuist zelf gemaakte Kaiserschmarrn. Mahlzeit!

Lies

Lekker zonnetje en verse sneeuw zijn voor haar de belangrijkste ingrediënten om de latten onder te binden en de goed geprepareerde pistes te bedwingen. Ingrediënten als foute Duitse après-ski hits én een lekker biertje maken het vervolgens helemaal af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.