Recept: apfelstrudel met vanillesaus

Waar wij Hollanders gek zijn op appeltaart, zijn ze dat in de wintersportgebieden op apfelstrudel. En dan het liefst geserveerd met zoete, warme vanillesaus. Op de meeste menukaarten vind je dit zoete gerecht dan ook, net als de Sachertorte, terug bij de toetjes.

Herken een perfecte apfelstrudel

Het deeg van een goede apfelstrudel is dun en zeer elastisch. Slechts een kleine strook van dit deeg wordt belegd met appel. Door het deeg vervolgens op te rollen, ontstaan verschillende dunne laagjes. Perfect dus!

Wanneer je de appel verdeelt over het gehele deegoppervlak, komt er ook vulling tussen de deeglaagjes. Hierdoor is de kans groot dat het deeg niet helemaal gaar wordt. Of nog erger: het deeg is wel gaar, maar je apfelstrudel zwart. Niet ok!

Hoe maak je apfelstrudel?

Ingrediënten voor het deeg
250 gr bloem + een beetje extra
1 ei
zout
150 ml water
1 el olie

Ingrediënten voor de vulling
5 appels (goudreinetten)
Sap van een halve citroen
50 gr suiker
1 el kaneel
4 el rozijnen
Optioneel: shotje rum
25 gram roomboter + een beetje extra
30 gram paneermeel
Optioneel: poedersuiker

Bereidingswijze

  • Optioneel: week de rozijnen een half uur in de rum.
  • Doe de bloem, het ei, zout, olie en water in een mengkom. Kneed het deeg met de hand of een mixer totdat het een glad geheel is en maak er een grote deegbal van. Laat de deeg vervolgens een half uurtje rusten.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Schil de appels en snijd deze in kleine blokjes. Meng de appelblokjes met citroensap, suiker, kaneel en rozijnen.
  • Verhit de boter in een pannetje en bak hierin het paneermeel bruin.
  • Leg een schone theedoek op het aanrecht en bestrooi deze met bloem.
  • Leg het deeg op de theedoek, bestrooi met wat bloem en rol het deeg uit tot een zo groot mogelijke vierkante lap.
  • Verdeel het gebakken paneermeel over een strook van het deeg. En verdeel het appelmengsel hier overheen.
  • Rol nu de apfelstrudel met behulp van de keukendoek op.
  • Leg de rol op een bakplaat en bestrijk het geheel met gesmolten boter.
  • Bak tot slot de apfelstrudel in ongeveer 25 minuten gaar.

Mét vanillesaus

Apfelstrudel is geen echte apfelstudel zonder vanillesaus. Althans… Dat is mijn mening. En als we dan toch in de keuken staan, kunnen we net zo goed die vanillesaus ook zelf maken.

Meng 250 ml slagroom met 50 gram suiker en 2 eieren. Voeg hier het merg uit 1 vanillestokje aan toe. Neem een steelpan met een dikke bodem en verwarm het mengsel op een laag vuurtje. Let op: laat het niet koken, anders stollen de eieren. Blijf goed roeren met een houten lepel. De saus is goed en dik genoeg als je met je vinger een streep op de lepel trekt en deze zichtbaar blijft.

Zelf vind ik apfelstrudel het lekkerst als deze nog warm is. Verdeel de strudel meteen vanuit de oven in porties en bestrooi met wat poedersuiker. Vergeet vooral de vanillesaus niet. Geniet er van!

Lies

Lekker zonnetje en verse sneeuw zijn voor haar de belangrijkste ingrediënten om de latten onder te binden en de goed geprepareerde pistes te bedwingen. Ingrediënten als foute Duitse après-ski hits én een lekker biertje maken het vervolgens helemaal af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.