9 soorten skiërs op een rijtje: spaar ze allemaal!

Ik bestudeer ze één voor één. Probeer ze ook allemaal spreekwoordelijk in een hokje te stoppen, daar maak ik een sport van. Dat ik dan toevallig ook op de latten sta in een prachtige omgeving, waar de besneeuwde bergtoppen glinsteren in de felle winterzon, vind ik maar bijzaak. Afijn, welke heb jij allemaal al in het wild gespot? Jetzt gehts loss mit der ski-bingo.

Spot ze in het wild: 9 soorten skiërs

1. De brede

Deze skiër is vervelend. Pakt de piste helemaal, van links naar rechts en weer terug. Op zijn (of haar, uiteraard) dooie gemakje. Wat het vervelende aan de brede is, is dat je deze skiër lastig in kunt halen. Want: onvoorspelbaar. Pas hier dus voor op. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb.

2. De stuntman

Je kunt beter uit de buurt blijven van de stuntman. Te herkennen aan felgekleurde skikleding en een GoPro bevestigd op de helm. Hij pakt het liefst alle hellingen en pipes in het snowpark mee, doet daar nog wat nose presses en truck drivers voordat hij met een rotvaart weer terug de rode piste op knalt. Ga lekker off-piste, wil je? Val ’t doorsnee publiek niet lastig met die gekke trucs.

3. De mooi weer skiër

Deze skiërs zijn lastig te spotten. Zij zijn – verrassend genoeg – enkel op de piste te vinden als het mooi weer is. Als het niet zo’n lekker weer is, vertoeft dit volk namelijk liever in de dichtstbijzijnde stube voor een heiße schoko, al dan niet vergezeld van een alcoholische versnapering. Maar let wel, deze skiër vertrekt als de wiedeweerga terug naar de piste als de zonnestralen zich weer laten zien.

4. De tanner

De tanner is een variant op de hierboven omschreven mooi weer skiër. Leute die zich tot deze schare mogen rekenen gaan nooit of te nimmer de deur uit zonder sunblock, lippenbalsem met bescherming tegen de zon én fancy zonnebril van een of ander duur merk. Verbranden zullen ze zeker niet. Alles om zo egaal mogelijk te bruinen. Ze hebben een speciale radar voor ligstoelen op de piste, precies in de zon uiteraard. Ik heb van horen zeggen dat de tanner het liefst een ski-jas met een metallic kleur draagt, om zo de zonnestralen nog beter te catchen.

5. De perfecte bocht

Skiërs met een perfecte bocht zijn jaloersmakend. Denk je je techniek lekker op orde te hebben en dan hoor je het al. Het geluid van schavende, knisperende sneeuw ergens achter je en het komt steeds dichterbij. Je probeert het te negeren, er niet naar te luisteren. Voor je het weet zoeft ‘ie langs en word je geconfronteerd met die mooie, strakke bochten. Wat zeg ik, het zijn niet eens bochten. Ach, nog effe oefenen.

6. De slak

Ik heb respect voor de slak, eerlijk gezegd. Ik heb me ooit ook lichtelijk een slak gevoeld, nee, ik was overduidelijk een slak. Een hele bange. De slak probeert namelijk hardop nadenkend de reeds aangeleerde wintersporttechnieken in de praktijk te brengen. Naar links leunen, rechts bijsluiten. Naar rechts leunen, links bijsluiten. Woepsie daar komt een skiër met een perfecte bocht voorbij, even remmen – oh ja, de pizzapunt. Wordt niet altijd door andere pistegangers in dank afgenomen. Maar ach, lieve slak, ooit ben je slak-af. Ik weet het zeker. Way to go!

7. Straight so die geht

Je kent ze wel, van die skiërs die óf te weinig lessen gevolgd hebben óf te veel. Als je te weinig lessen gevolgd hebt, zit er niets anders op dan de latten richting ’t dal te richten en te gaan met die banaan. Dan ga je hard, hoor, geloof mij. Je hebt ook skiërs die te veel lessen hebben gevolgd. Die waren op 5-jarige leeftijd al lichtelijk verveeld tijdens hun skiklasje. Dit volk is nog altijd op zoek naar avontuur en roetsjt daarom dus tegenwoordig recht naar beneden. Niks geen bochtjes.

8. De wandelaar

Wandelen, boeken lezen, uitslapen… niets is te gek voor deze anti-skiër. Hé, begrijp me niet verkeerd. Dit hokje is niet gevuld met mensen die wintersport háten, integendeel, ze vinden skiën nu eenmaal niet fantastisch. Vaak houden ze wel van après-skiën. Maar er is nog meer hè, je hoeft niet per se te skiën, als je de wandelaar moet geloven. Je kunt nog zó veel meer ontdekken in een wintersportgebied. Zeg niet dat dit type niet loyaal is aan de groep. Doet ’s ochtends de afwas na het ontbijt, geeft bakken met geld uit aan een liftpas en staat stipt op tijd op de afgesproken plek om samen een schnitzel te verorberen.

9. De après-skiër

Dit zijn gezellige mensen. Houden intens van de piste, maar moeten hun wintersporthart noodgedwongen delen met alle après-skitenten in Oostenrijk. Het liefst gooien ze het spreekwoordelijke bijltje er al bij neer na de eerste afdaling, ook al is het pas half 11. Want: beter één vliegend hert in de hand, dan tien in de lucht. Katertje? Met deze tips geen probleem. Hoorde ik daar iemand het Fliegerlied zingen?

Jessie

Kwam er in haar studententijd pas achter dat skiën sehr toll is, zelfs leuker dan carnaval vieren in Brabant. Sluit liever achter aan in de polonaise dan in de rij voor de lift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.