Lunchen op de piste: top 5 Oostenrijkse gerechten

Uiteraard zijn skiën en après-skiën een perfect duo tijdens wintersport. Al is het duo skiën en lunchen op de piste ook best wel close. Maar de allerbeste combinatie is toch wel het trio: skiën, lunchen op de piste én après-skiën. Niet alleen drinken, maar er moet ook gegeten worden. Want op een lege maag is het slecht skiën en al helemaal slecht après-skiën.

Top 5 Oostenrijkse gerechten

Lunchen op de piste kan ik altijd zo naar uitkijken. Eenvoudige Oostenrijkse gerechten, maar ontzettend lekker. Om de keuze voor de lunch iets makkelijker te maken, hebben wij vijf Oostenrijkse klassiekers voor jou geselecteerd.

Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl komt, zoals de naam het al zegt uit Tirol. En is een traditioneel Oostenrijks gerecht. Erg voedzaam en bestaat uit gebakken aardappels, spekjes en verse kruiden. Dit gerecht is uitermate geschikt als je een goede bodem wilt leggen voor het après-skiën.

Frittatensuppe
Frittatensuppe is een typisch Oostenrijkse soep, gemaakt van runder- of groentenbouillon. De dunne reepjes die in deze soep drijven zijn stukjes pannenkoek: Frittaten. Hier heeft de soep zijn naam aan te danken. Frittatensuppe is lichte soep en kan prima dienen als voorgerecht.

Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn komt net als Tiroler Gröstl uit Tirol. Het is een populair gerecht onder de wintersporters. De één neemt een portie kaiserschmarrn als tussendoortje bij de koffie. De ander eet deze ‘mislukte pannenkoek’ met poedersuiker, appelmoes of vruchtenjam als lunchgerecht.

Wiener Schnitzel
De Wiener Schnitzel is misschien wel het meest geliefde gerecht uit de Oostenrijkse keuken. Traditioneel wordt dit gerecht gemaakt van een platgeslagen stuk kalfsvlees. De bekendste variant is de Wiener Schnitzel en komt oorspronkelijk uit Wenen. Met een portie vers gebakken friet is dit gerecht een ultiem lunchgerecht voor op de piste.

Sachertorte
De Sachertorte is een typisch Oostenrijks tussendoortje of nagerecht en komt oorspronkelijk uit Wenen. In 1832 werd deze taart uitgevonden. Op zich niet heel bijzonder, zou je denken. Maar de abrikozenvulling in combinatie met een dikke laag chocoladeglazuur, maakte deze taart een groot succes. Heerlijk als je na een Wiener Schnitzel nog zin hebt in een nagerecht.

Doe het zelf gerechten

Kun je niet wachten totdat je op wintersport bent? Dan duik je hier in Nederland toch zelf de keuken in. Deze gerechten zijn namelijk eenvoudig zelf klaar te maken.

Sluit je ogen en waan je in Oostenrijk, in het zonnetje op het terras van een gezellig restaurant langs de piste en geniet van je zojuist zelf klaargemaakte Oostenrijkse klassieker.

Lies

Lekker zonnetje en verse sneeuw zijn voor haar de belangrijkste ingrediënten om de latten onder te binden en de goed geprepareerde pistes te bedwingen. Ingrediënten als foute Duitse après-ski hits én een lekker biertje maken het vervolgens helemaal af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.