De 10 beste après-ski anti-katertips

Zo voorkom je de verzopen kat look
(en feel)

Vooral voor iedereen boven de 35…

Op social media ging een tijdje geleden een foto rond van een groepje feestende vrouwen. Het was eigenlijk meer een soort splitscreen met links het beeld van drie strak gelakte, smet- en vlekvrije hotties en rechts een kluwen verzopen schele katten met piekhaar. Onder de linkerfoto stond: hoe je denkt dat je eruitziet tijdens een feestje. Je kunt wel raden wat er onder de foto rechts stond.

Ik ben altijd de foto rechts. Echt altijd. En ik denk altijd dat ik de foto links ben. Ook al sta ik tijdens de aprés-ski in skibroek (feitelijk een vuilniszak met pijpen), skipulli (feitelijk een vuilniszak met armen) en helmhaar: zodra het bier rijkelijk vloeit en de eerste schlager door de Almrausch schalt, voel ik me jong, krachtig en begeerlijk.

Mix nie, niks nie

Door de jaren heen heb ik wel geleerd dat ik deze eenzijdige farce alleen maar in leven kan houden als ik het bij 1 alcoholsoort per avond houd. Bier of Apérol-Spritz. Switchen van drankjes betekent dat ik er niet alleen uitzie als een verzopen kat maar me ook zo ga voelen. En dan is het uiteindelijk voor niemand meer leuk.

Brak zijn is voor mietjes. En 35-plussers

Afgelopen winter was ik een paar dagen skiën met collega’s, waaronder enkelen jeugdigen (= alles onder de 30). Zij hebben de jaloersmakende neiging om er voor, tijdens en na de aprés-ski uit te zien als ‘de foto links’. Nog los van het feit dat ze bier, wijn, jenever, wodka-cola, Goldstrike en afgewerkte stookolie zonder reflux of ander zichtbaar ongemak door elkaar kunnen drinken. Toch kwam deze skivakantie de echte confrontatie met mijn vergankelijkheid pas nadat de volgende ochtend de wekker ging: jeugdigen zijn niet brak.

Of: niet lang. Ze lopen wel vloekend, grommend en krabbend naar de douche maar komen daar nondedju appeltjesfris weer onder vandaan! Kopje koffie, gebakken eitje en een sigaretje en they’re good to go. Tegen die tijd staan wij nog de vouwen uit ons voorhoofd te strijken, manisch onze tong te poetsen of kruipen we zachtjes huilend weer onder het dekbed.

De tien gouden aprés-ski anti-katertips

Ach, misschien is het ook wel gewoon een kwestie van acceptatie. Wij 35-plussers zijn daarentegen weer wijs en hebben zelfreflectie. Ofzo. Maar toch: er verrot uitzien is een ding. Je verrot voelen een ander. Dat laatste hoeft niet, zeker niet met deze tien gouden aprés-ski anti-katertips.

  1. De open deur: drink water tussendoor en vlak voor het slapengaan;
  2. Ook voor het slapengaan: suiker! Voor de afbraak van alcohol heeft de lever namelijk veel suikers nodig. Gewoon een schep kristalsuiker will do the trick;
  3. Net na het ontwaken: een koude cola. Want suiker;
  4. Ook fijn aan die cola: cafeïne. Ga je helderder van denken, al is dat in geval van een bonte aprés-ski misschien niet altijd een voordeel…;
  5. Al ben je misselijk: eet. Bij inname van voedsel wordt je lichaam aangezet om te verbranden en daardoor neemt de afbraak van gifstoffen in het lichaam ook toe;
  6. Laat een jeugdige Appeltjes van Oranje persen. Vitamine C zorgt ervoor dat de lever aanvullend wordt geactiveerd. Vooral de combi van fruit met suiker werkt goed;
  7. Stap direct na de cola onder de douche. Niet nadenken: doe het. Je stapt er misschien niet appeltjesfris onderuit, je voelt je altijd beter dan wanneer je onder dat dekbed blijft meuren;
  8. Ga zo snel mogelijk naar buiten, eet bij voorkeur je ontbijt op het balkon. De frisse, ijle buitenlucht gaat je goeddoen;
  9. Neem een pijnstiller tegen de ergste koppijn maar houd er wel rekening mee dat je lever zich nu ook met de afbraak van die chemicaliën moet bezighouden, naast de alcohol. Je kater duurt mogelijk langer nu, zij het zonder koppijn…;
  10. Slaap zonder kussen en zo lang mogelijk. Misschien dat eerste liftje laten schieten?

Saar

Vergat in Serre Chevalier bij allereerste afdaling ooit schoenbindingen dicht te doen. Besloot daar en toen dat bochtjes niet voor haar waren. Apérol-Spritz en bier. Maar niet tegelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.