Après-ski guilty pleasures

4 Redenen waarom après-skihits het hele jaar door mogen

Doorbreek een wereldwijde overtuiging, je medemens zal je dankbaar zijn

Zomaar, op een warme septemberdonderdag in een monsterfile op de A2 (je kent ze wel). Je hebt je eraan overgegeven en graait in je tas op zoek naar iets eetbaars om een hongerklop te onderdrukken. En uitgerekend op het moment dat je de volumeknop vijf tandjes verder omhoog draait, shuffelt Spotify naar je après-skilijstje. De wereldhit Dicke Titten Kartoffelsalat (Nee, geen tiki tiki kartoffelsalat zoals een collega dacht) schalt door de autospeakers. Lekker dit, precies wat ik nodig had. Wanneer het refrein begin, zet ik in met ‘olé, olé, olééé’, gevolgd door de bijpassende onzedelijke moves (in hoeverre de zitpositie achter het stuur dat toelaat dan). Ik laat me even helemaal gaan, zowel vocaal als fysiek. Heerlijk even afschakelen zo, om maar een jeukterm erin te gooien.

Betrapt met je favoriete hitje

Na een minuutje is het tijd om de stembanden te smeren met een slokje water. Daarvoor moet ik opnieuw in mijn hutkoffer duiken, maar een paar spottende ogen in de auto rechts van me trekt mijn aandacht. Het raampje van zijn bestelbus is omlaag en hij steekt zijn duim naar me op. En hoewel ik normaal niet zo snel van mijn stuk te brengen ben, loop ik onmiddellijk rood aan, draai ik de volumeknop terug naar een aanvaardbaar niveau en geef een dot gas bij zodat ik uit zijn blikveld verdwijn. Zelden voelde ik me zo betrapt. Hoe lang keek hij al? En hoe goed was die muziek te horen? Oh god, en dan rijd ik ook nog in een auto met het bedrijfslogo in koeienletters op het dak…

Zodra de bestelbus niet meer in mijn achteruitkijkspiegel te zien is, neemt de ongemakkelijkheid af. En aangezien ik nog steeds in die file sta, heb ik genoeg tijd om deze actie verder te analyseren. Komt-ie:

Voor het gemak onderscheid ik de muziek luisterende wereldbevolking in twee categorieën:

  • de mensen die hun muzieksmaak heilig verklaren, nieuwe ontdekkingen doen en de personen in hun omgeving daarover gevraagd en ongevraagd adviseren, en;
  • de mensen die zweren bij hun guilty pleasures, rijp en groen door elkaar, door de categorie 1-mensen ook wel omschreven als ‘foute muziek’. Daarom komt de tweede categorie hier liever niet openlijk voor uit.

Schaam je niet langer voor je guilty pleasures

Het mag geen verrassing zijn: ik ben een nummer 2’tje. Maar hoezo zou ik me daarvoor moeten schamen? Waar komt die overtuiging vandaan en vooral: hoe doorbreek ik het? Met deze vier redenen kan ook jij het hele jaar door onbekommerd genieten van jouw favoriete après-skihits (of andere guilty pleasures):

  1. Deze hitjes staat niet voor niks op Spotify (of Apple Music). Je bent niet de enige, heus;
  2. Deze muziek is door iemand bedácht en gemáákt. En zelfs zij schamen zich niet. Jij luistert slechts, ik bedoel maar, dat zegt feitelijk niks over jóú;
  3. Bij de beste hitjes horen ook bewegingen. En bewegen is gezond. Ik zeg win-win, niks meer aan doen;
  4. Last but not least: het zou zomaar kunnen dat je iemand in een monsterfile op de A2 op een warme septemberdonderdag toch nog een lach op het gezicht tovert.

In de stemming komen? Spotify playlist Après-skiteam Holland hier te beluisteren!

Evi

Een pistedebutante, huilt stiekem tijdens elke afdaling, maar krijgt na het eerste vliegend hert weer een grote mond. Danst graag onzedelijk op après-skihits.

Eén gedachte over “Après-ski guilty pleasures

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.