Laat je après-ski niet verpesten door onnodig pisteleed

Lees in dit blog hoe je je optimaal kunt voorbereiden op een blessurevrije après-ski!

Hoewel er in elk team wel één of meerdere ‘die hard-après-ski-only-mensen’ zitten, zullen de meeste wintersporters toch ook een paar uurtjes op board of ski’s willen doorbrengen voordat ze aan de après-ski beginnen. Sommigen beginnen daar al mee op de berg.  Als je licht beschonken vanuit Seppi’s in Gerlos naar beneden wilt glijden en heelhuids de Cin Cin wilt bereiken zijn niet alleen de tips van ASTH-er Giel belangrijk. Lees hieronder dan ook zeker hoe je je in Nederland al kunt voorbereiden op een blessurevrije wintersport. Kan jij je tijd tenminste doorbrengen in de kroeg in plaats van in het ziekenhuis.

Geen bergen in Nederland

Après-ski-feestjes genoeg in Nederland, maar helaas nog steeds geen besneeuwde bergen. Toch wil je je al wintersporter vaak goed voorbereiden op die ene week per jaar dat je piste en après-ski onveilig maakt. Er zijn massa’s mogelijkheden om dat te doen. Naast dat het altijd helpt om in het algemeen fit te zijn, vereisen skiën en snowboarden specifieke skills die je echt alleen op een helling kunt oefenen. Je kunt natuurlijk een overdekte sneeuwhal bezoeken. Niks mee mee, maar in mijn ogen kleven daar wel wat nadelen aan. Om te beginnen heeft niet iedereen een overdekte sneeuwhal in de buurt. Verder is het koud, dus ben je eerst een half uur bezig om jezelf en eventuele kinderen in een skipak te hijsen. En als je dan binnen bent, moet je net even te vaak in de rij voor het liftje.  Conclusie: je bent langer bezig met alles eromheen dan met echt skiën of boarden. Neemt niet weg dat het wel gewoon heel leuk is, en de après-ski bij sommige banen wel weer erg goed wordt nagebootst.

Je zou ook nog naar een good old borstelbaan kunnen gaan. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar het idee dat ik in de Hollandse regen en kou over borstels naar beneden moet glijden, houdt me tegen om dit aan mijn lijstje van ervaringen toe te voegen. Ik hoor graag jouw (positieve en negatieve) ervaringen in de opmerkingen hieronder! Wie weet verander ik van gedachten.

Skiën op tapijt

Ook dit had ik nog nooit gedaan tot een paar weken geleden. Op zoek naar wat extra voorbereiding voor de kinderen in de kerstvakantie, kwam ik terecht bij Indoorski in Den Bosch. Enthousiast door het verhaal op hun website even gemaild naar Rob Pels, exploitant van Indoorski Den Bosch, die supersnel reageerde. De twee meiden (9 en 10 jaar) konden op een door mij gewenste datum apres ski team hollandbeginnen en geen probleem als ze een keer niet zouden kunnen, dan wordt de les gewoon verzet. Met altijd tijd te kort, was de beslissing dus snel genomen: Indoorski Den Bosch is goed bereikbaar, lessen duren een uur (3 x 10 minuten op de baan met tussendoor 3 x 10 minuten pauze), voorbereidingstijd vrijwel nihil, want gewoon in je normale kloffie op de baan, waar de temperatuur je ook niet verplicht in je skipak te gaan lopen.

 De kinderen vonden de lessen fantastisch. Ongelooflijk hoe snel ze op een speelse manier bijleren. Als zelf-verklaarde ervaren skiër vond ik het echter niet nodig om zelf op de rollerbaan te gaan staan. Tot Rob me uitnodigde het toch echt een keer te ervaren….

Lol en verbetering mogelijk

Lichtelijk zenuwachtig, want ‘ik ook altijd met mijn grote mond’, op een woensdagavond dan toch naar de locatie onder het FC Den Bosch-stadion gegaan. Kwartiertje van tevoren aanwezig, Après-skiteam-hoodie aan (beanie niet nodig, het is er niet koud), skisokken in de tas. Eenmaal aangekomen mocht ik skischoenen in mijn maat aantrekken (je mag ook eigen schoenen mee) en kreeg ik ski’s. Roel was vanavond mijn leraar. De andere mensen in de les waren een zeer ervaren skiër (tevens eigenaar van Q Winter Sports) en snowboarder én iemand die pas 1x eerder geskied apres skihad. Daar werden ik en mijn skibuddy bij ingedeeld :-). De eerste tien minuten gingen de anderen op de rollerbaan (er kunnen drie mensen tegelijk op de baan). Wauw, dat zag er makkelijk uit! Mijn zenuwen ebden weg, ik zou dat kunstje ook wel even gaan flikken. En toen mochten wij…

“We beginnen in de pflug (pizzapunt)stand” zegt Roel. Eeeuh, maar ik kan toch al heel goed skiën? Al snel begrijp ik waarom. Je hebt nu eenmaal even tijd nodig om te wennen aan deze kunstmatige berg. In pflug stilstaan betekent hier dat je omhoog gaat met de baan (en er dus af gaat bovenaan), in parallel glij je naar beneden. Eigenlijk heel logisch, maar als niet jij maar de baan beweegt, is dat toch even anders. Na 10 minuten bochtjes oefenen, naar mezelf kijken in de spiegel (doe je dat niet, dan gaat het geheid mis) en twee keer vallen (doet geen pijn) ben ik al behoorlijk moe. De 10 minuten rust komen als geroepen en gaan ook weer heel snel voorbij. Tussendoor nog uitgebreid uitleg gekregen van Rob en vermaakt gekeken naar de anderen op de baan. Ook geleerd van de aanwijzingen die zij kregen!

moe indoor ski

Na 3 keer op de baan te hebben gestaan, ben ik echt heel moe. Ik heb ontzettend veel lol gehad, maar belangrijker is dat ik ook veel geleerd heb. Wat je leert zal voor iedereen anders zijn, maar in mijn 25 jaar skiën zijn er toch wel wat technische ‘fouten’ ingeslopen. Het geleerd hebbende op kaarsrechte ski’s, terwijl we nu die fijne carves hebben, draagt daar ook aan bij. Toch ga ik de baan niet af met het idee dat het nooit meer goed gaat komen. Roel heeft me op een positieve manier gewezen op wat er beter kan. Ik heb zin om hiermee aan de slag te gaan. Niet gedacht van tevoren, maar ik ga me ook inschrijven voor een aantal lessen!

 

Even napraten

stube apres skiIn de nagebouwde stube (ook leuk voor après-ski feestjes) in de indoorskihal praat ik nog even na met Rob. Hij vertelt me dat dit nu het 10e seizoen is dat ze op deze locatie werken. Voorheen zaten ze al in de Maaspoort.

Ik verbaas me over de omvang van de activiteiten van Indoorski. Dit seizoen, dat loopt van 1 september tot 1 mei, werken er zo’n 15 ski- en snowboardleraren. Tel daar de stagiaires bij op en je komt op 23 mensen die hier werken. Per seizoen hebben ongeveer 2000 mensen les op de rollerbaan, variërend in leeftijd van nét 3 tot ongeveer 75 jaar.

Rob: Het blijft fantastisch om ervoor te zorgen dat skiën leuk blijft voor iedereen die hier komt. Als je iets probeer te doen wat niet lukt, gaat het plezier er al snel af. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je met veel meer plezier de berg af gaat. Niet alleen je vaardigheden verbeteren hier enorm, maar ook conditioneel maak je grote stappen. Dit zorgt voor een veel kleinere kans op blessures.”

En dat is volgens mij precies wat een fervente wintersporter nodig heeft om volop van de après-ski te kunnen genieten!

Spierpijn

Ik heb een superleuke en vooral leerzame ervaring gehad op de rollerbaan en zou het ook iedereen willen aanraden. Ook ondanks of dankzij de spierpijn die ik nog 3 dagen gehad heb. Voor mij juist een teken dat ik nog wel wat lessen in de voorbereiding kan gebruiken!

Klik hier als je meer wilt weten over Indoorski Den Bosch. Lessen geboekt? Een geschikte outfit maakt het af 🙂

Suuz

Is ondanks late nachten van het vroeg op de piste staan ‘omdat niks zo goed werkt tegen een kater als frisse berglucht’. Bij knikkende ledematen, ongeacht tijdstip, een glühwein erin en ze komt weer lachend elke piste naar beneden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.