Shotjes saturday: drink Schrobbelèr!

In de categorie #shotjessaturday presenteren we vandaag een zeer gewaardeerde sfeerverhoger: Schrobbelèr. Deze kruidenlikeur ontstond ergens in de jaren ’70 en is niet weg te denken in een willekeurige Brabantse kroeg. En al helemaal niet met Carnaval, met name in Tilburg.

Hoe het allemaal begon

Ergens in de jaren 70, vorige eeuw, kon maagpatiënt Jan Wassing sterke drank niet per se goed verdragen. Hij mengde daarom een en ander aan bestaande dranken, deed daarbij wat homeopathische middelen en het werd me toch een lekkere likeur. Jan kon het verdragen. Helaas kwam de beste man een aantal jaren later te overlijden, maar de traditie werd – gelukkig maar – door zijn familie in stand gehouden. Het begon met de productie van een aantal kruiken, maar inmiddels vind je de herkenbare bruine kruik in iedere slijterij. Ook in België, ale seg.

Schrobbelèr de wereld over

Wie denkt dat Schrobbelèr voornamelijk eenmaal per jaar gedronken wordt tijdens een verkleedfeest onder de rivieren, heeft het goed mis. Waar je het kruidenlikeurtje eerst enkel nog in Nederland kon verkrijgen, wordt het nu geëxporteerd naar België, Oostenrijk, Aruba, Curaçao, Australië én Amerika. Lees je mee? Ook naar Oostenrijk dus!

4 manieren om Schrobbelèr te drinken

1. Hét shotje: Schrobbelèr in het originele borrelglas. IJskoud, dat dan weer wel. Over het algemeen wordt dit shotje in een plastic plakkerig bekertje geserveerd, ’s nachts na tweeën.

2. Schrobbelèr met ijs: dit is een aanrader hoor. Schijfje limoen erin en c’est ça.

3. Heiße schoko met Schrobbelèr: als het zó koud is, dat je oren ervan af vriezen zeg maar, dan raden wij deze serveertip aan. Mit sahne. Aber naturlich.

4. Stiekem in een petfles of een willekeurige andere bidon: handig tijdens de après-ski. Niemand die het doorheeft + je hoeft niet te delen = winning. Niet doorvertellen.

Culinaire hoogstandjes

Hè? Door je eten? Jazeker, dat kan ook. Schrobbelèr bavarois, schrobbelèr parfait of heerlijk bereide gamba’s met een vleugje van dit smakelijke kruidenlikeurtje.

Après-skiteam Holland aanrader

Of je ‘m nu met ijs drinkt, door je warme chocolademelk, als een shotje of bij de koffie. Wij vinden ‘m lekker. Vanzelfsprekend gaat er dit wintersportseizoen een kruik (of twee, drie) mee naar Gerlos en Sölden. Je kunt uiteraard ook je après-ski voorpret vergroten door af en toe in ’t weekend al een kruikje open te trekken. Zeggen wij immers ook geen nee tegen. En, zoals Guus altijd zegt:

Jessie

Kwam er in haar studententijd pas achter dat skiën sehr toll is, zelfs leuker dan carnaval vieren in Brabant. Sluit liever achter aan in de polonaise dan in de rij voor de lift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.