Vijf redenen waarom je sowieso naar Flachau moet!

Oké, het is wat verder rijden. Met bijna 1.000 kilometer voor de boeg vanuit Utrecht ben je zo’n 100 kilometer langer onderweg dan naar – pak ‘em beet – Serfaus. Maar voor Flachau (want daar hebben we het over) is dat de moeite meer dan waard. Het feit dat dit gemoedelijke wintersportdorp pal aan de snelweg ligt, maakt die extra reistijd bijvoorbeeld al goed. Want: geen Fernpass, sneeuwkettingen en andere potentiele ellende.

In dit artikel geef ik je nog vier andere redenen om naar Flachau te gaan. Maar eerst wat feiten. Flachau – 2600 inwoners – maakt onderdeel uit van het skigebied Snowspace Salzburg. Het gebied bestaat uit meerdere dorpen met in totaal meer dan 200 kilometer aan afdalingen. Piste genoeg dus in Flachau, maar wel overwegend rood en blauw. Erg breed en een beetje ‘lui’, zeggen sommigen. Ideaal voor gezinnen dus. Of als je de avond ervoor teveel gedronken hebt. Het gebied heeft moderne, veelal verwarmde skiliften en bijvoorbeeld de G-Link, een enorme gondel tussen twee skigebieden waardoor je de bus kunt laten staan. De komende jaren wordt er flink geïnvesteerd om dit het grootste skigebied van de Ski Amadé te maken.

Nog vier andere redenen om voor Flachau te kiezen

1. Après-ski

De après-ski in Flachau speelt zich voornamelijk af in twee tenten: de Hofstadl en Dampfkessel. Lekker overzichtelijk en je komt iedereen tegen die zijn wintersport in Flachau doorbrengt en wel van wat schnaps (of meer) en gezelligheid houdt. En: ze spreken er Duits en er wordt Duitstalige après-ski muziek gedraaid. Zoals het heurt. Oké, met af en toe een Hollandse kneiter ertussendoor. En wat goeie stampers. Iedereen is welkom, en dat merk je. De sfeer is er gemoedelijk en naarmate er meer drank in de après-skiër zit, gaat het dak eraf. Na een uur of 8 is het Schluss en is er in Flachau niet veel mehr Los. Helemaal niet erg; lekker op tijd je bedje in en ’s ochtends fris weer op. Wil je toch nog door? Ga dan eens naar de Musistadl; lekker eten en zowat iedere avond live muziek van gezellige bandjes! Ook leuk met kinderen.

2. Pistetoegang

Flachau kent maar liefst drie locaties waar je de piste op kunt. Dat betekent dat je nooit ver van de piste zit. Mocht je toch een stukje moeten lopen, dan is er een gratis skibus die de hele dag op en neer rijdt. Het dorp bestaat eigenlijk uit één grote weg, dus ver lopen naar de bus is het nooit. Trouwens; waar je de piste ook opgaat – je komt uiteindelijk altijd bij hetzelfde punt uit. Handig want zo raak je je andere wintersportbuddy’s dus niet kwijt.

3. Lunchtijd!

Gezellige berghutten met (lokale) Oostenrijkse specialiteiten op de menukaart, die vind je in Flachau genoeg. Je hebt er geen massale vreetschuren, zoals in veel grotere skiplaatsen en kunt zowel op de berg als in het dal goed terecht. Handig als je wilt afspreken met niet-skiërs. Herzeralm bijvoorbeeld, onderaan bij de Achterjet. Wil je toch wat hips? Hebben ze ook! Ga naar de Lisa Alm, drink een paar cocktails en swing mee op de beats van de DJ.

4. Het weer

Het lijkt een feit; valt er in Sölden of St. Ankton een meter sneeuw en zit je vervolgens nog twee dagen binnen vanwege lawinegevaar? In Flachau heb je daar geen last van. De meeste sneeuw is vaak al uit de lucht eer het in het Salzburgerland aankomt. Hetzelfde geldt voor gesloten liften vanwege storm. Aangezien Flachau in een relatief laag skigebied ligt (hoogste punt zo rond de 2.000 meter) ski je lekker tussen de bomen. Nadeel is wel dat het bij hogere temperaturen vaak pap is in de middag. Dat dan weer wel. Over te weinig sneeuw hoef je je trouwens niet zo’n zorgen te maken; sneeuwkanonnen genoeg!

Nog een tip: heb je je zinnen (ook) op Flachau gezet? Doe dan hier vrijblijvend een ‘Unterkunftanfrage’ voor een accommodatie en ontvang alle aanbiedingen automatisch in je mailbox. Handig, want er zijn ontzettend veel pensionnetjes en appartementen beschikbaar die je niet zomaar op bijvoorbeeld booking.com vindt. Toch liever ergens anders heen? We hebben ook tips voor St. Anton.

Lieke

Leerde pas in haar ‘late twenties’ skiën. Komt de piste inmiddels redelijk af (met een vloek en zucht hier en daar), maar vermaakt zich beter in de après-skibar. Duitstalige après-ski hits zijn daar favoriet, net als een lekkere Radler.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.