Shotjes saturday: De W van wodka

Kleurloos, geurloos, caloriearm en de liefhebber wordt er genadeloos zat van. Je vindt ‘m onder de W van Wodka. Tijdens de après-ski wordt het (wit)biertje (aka de halve liter) toch wel het meest genuttigd. Maar wat nou als je dat dus niet te zuipen vindt? Of, als je voor de zesde dag après-ski op een rij, gewoon eens zin hebt in wat anders. Of, zeg zo na het pizzavouwen rond een uurtje of 8 als je de tweede ronde start geen bier meer kan zeggen?

Waarom wodka?

Niet alleen tijdens de après-ski nuttig, maar ook voor de gemiddelde huismoeder 7 handige tips en weetjes:

1. Weinig caloriën

Met name voor de dames een UDR (Unique Drinking Reason): wodka bevat minder calorieën dan de meeste alcoholische dranken. Wodka bestaat eigenlijk alleen maar uit water en alcohol. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 35% en de 70%. Hoe hoger het percentage alcohol hoe meer calorieën. Dat begint z’n beetje bij 64 calorieën per 100 ml.

2. Mix het met echt álles

Je kan het met zo’n beetje alles mixen. Wodka vermengt zich vlekkeloos (letterlijk en figuurlijk) met de meeste frisjes, sappen, zeg maar gerust alle vloeistoffen(?!) zonder te overheersen of de smaak van de mixer te beïnvloeden.

3. Wodka is geurloos

Je ruikt dus niet naar een zuipschuit; zo voorkom je dat je medereizigers in de gondel de volgende ochtend mee laat dampen van jouw lol de avond ervoor. Althans, van de wodka. Geen garantie voor die Schweinsbraten met extra zwiebeln.

4. Lekker ontspannen

Pistestress? Ook als je niet in de sneeuw bent maar onopvallend wil nippen vlak voor het hysterische kinderfeestje van je zoon, je beoordelingsgesprek op het werk of als jij mag werken tijdens die drukke extra koopavond vlak voor kerst. Eigenlijk ieder moment waarop je stress wil verminderen. Mits geconsumeerd in fatsoenlijke hoeveelheden, is wodka misschien wel het meest effectieve drankje die de geest helpt ontspannen

5. Streeploos schoon

Met een klein beetje wodka maak je je skibril echt perfect schoon!

6. Lekker ontsmetten

Goeie bijvangst: tóch de laatste lift naar beneden gemist en uit de bocht gevlogen? Wodka wordt gedestilleerd uit gefermenteerde aardappelen of granen Het hoge alcoholpercentage maakt het een effectieve ontsmetter. En is daarom ook ter plekke geschikt voor die lelijke schaafwond. Moet je dus wel een bodempje overhouden in je heupfles.

7. Goed voor huid en haar

De volgende ochtend weer fris voor de dag? Wodka is ook goed voor je gezicht en haar! Dit is wel voor de échte liefhebber hoor. Zo helpt het je poriën te reinigen, en wordt het soms gebruikt in bepaalde botanische beautyproducten. Er zijn mensen die beweren dat het een gezonde haargroei bevordert door de hoofdhuid te reinigen (bijvoorbeeld als je van de sneeuwvlokjes op je schouders af wil).

Kortom, uit de kou lekker opwarmen van binnenuit met een shotje wodka om de rest van de avond de dorst te lessen met een willekeurige mix. En voor de flashpackers onder ons: dé musthave onder allesreinigers!

Tammie

Gaat mee op wintersport zonder te skiën/boarden. Gaat après-skiën zonder bier, maar houdt het tempo wel bij op een willekeurige ‘mix-maar-iets-met-wodka-ofzo’. Houdt pas van après-skimuziek na voldoende van die (of andere) drank. En tóch doet ze mee. Als een echte pro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.