Recept: Irish coffee

Irish coffee is wereldwijd de populairste cocktail met koffie. Lekker om te drinken als het buiten koud is. En past daarom ook perfect bij wintersport. Even een kop koffie na het skiën? Doe er dan een scheutje Irish whiskey bij.

‘This is Irish coffee’

In 1942 is Irish coffee uitgevonden. Op het vliegveld in Foynes hadden een paar vermoeide passagiers zin in een kop koffie. De persoon achter de bar, Joe Sheridan, was van mening dat deze passagiers wel een extra opkikker konden gebruiken. Hij besloot de passagiers een kop koffie met Ierse whiskey te serveren. Eén van hen vroeg of de koffie misschien van Braziliaanse komaf was. Het antwoord van de barman: ‘No my friend, this is Irish coffee.’

Welke whiskey?

Irish coffee maak je, zoals de naam al zegt, met Ierse whiskey. Kies je voor Schotse whiskey dan ga je over het randje hoor. Gevalletje vloeken in de kerk. De whiskey’s die het vaakst worden gebruikt zijn Jameson en Bushmills. En dat terwijl Jameson eigenlijk vrij mild is van smaak. Wil je een whiskey met een sterkere smaak, kies dan voor Paddy’s whiskey of Powers whiskey.

Aber bitte mit Sahne

Een Irish coffee is natuurlijk pas af als er ook slagroom op zit. Maar het gebruik van slagroom uit een spuitbus is uit den boze! Deze slagroom is te zoet en bovendien te stevig. Het beste is namelijk om de slagroom langs een lepel in het Irish coffee glas te laten glijden. Hierdoor voorkom je dat de room zich direct met de koffie mengt.

Hoe maak je Irish coffee?

Het bereiden van een Irish coffee is een fluitje van een cent als je de originele glazen gebruikt. De maatstreepjes op deze glazen geven namelijk aan hoeveel whiskey, koffie en slagroom je nodig hebt. Heb je deze glazen niet in huis? Hieronder een overzicht van de ingrediënten voor één glas Irish coffee.

Ingrediënten
0,5 tl bruine basterdsuiker
30 ml Ierse whiskey
125 ml koffie
75 ml slagroom

Bereidingswijze

 • Doe de suiker samen met de whiskey in een glas. Je kunt dit mengsel verhitten met het stoompijpje van je koffiezetapparaat. Maar heb je een Senseo-apparaat, dan ontbreekt dit stoompijpje natuurlijk. Verwarm het mengsel dan even kort in een pannetje op het vuur.
 • Zet de koffie en voeg deze toe.
 • Klop de slagroom lobbig, maar niet stijf. Het mengsel moet nog net van je lepel af kunnen lopen.
 • Schenk de slagroom over de bolle kant van de lepel op de koffie.

Klaar is je Irish coffee!

Verdubbel de ingrediënten en je hebt er twee. Je drinkt immers niet alleen, toch?

Lies

Lekker zonnetje en verse sneeuw zijn voor haar de belangrijkste ingrediënten om de latten onder te binden en de goed geprepareerde pistes te bedwingen. Ingrediënten als foute Duitse après-ski hits én een lekker biertje maken het vervolgens helemaal af.

Eén gedachte over “Recept: Irish coffee

 • 25/01/2018 om 1:18 PM
  Permalink

  Hoi Team,

  Een update van een Ierland kenner en in het bijzonder whiskey liefhebber, ja daar is de 1ste correctie. Ierse en Amerikaanse whiskey schrijf je altijd met een “e”.
  Het gaat om de plaats Foynes en niet Toynes en hier was ook geen vliegveld maar een aanlegplaats voor vliegboten in de monding van de Shannon. Foknes ligt ten zuiden van de Shannon. Voor de 2de wereldoorlog ging alle vliegverkeer van en naar Amerika met vliegboten, meestal van het type Boeing. Door de oorlog werden meer en meer vliegtuigen gebouwd die op land konden landen. Denk maar aan de DC3 Dakota, het meest gebruikte vliegtuig van de wereld in die tijd, Daarmee kwam een eind aan de vliegboten en werd het “vliegveld” verplaatst” naar de noordkant van de Shannon. Dit vliegveld kreeg als een soort eerbetoon aan Foynes de naam Shannon. Heel lang was dit de laatste stop van o.a. de KLM voordat ze de grote plas overstaken. Met de komst van de z.g. wide-body’s zoals de 747 was het niet meer nodig hier te stoppen.
  Voor de Ierland gangers onder jullie, Foyes heeft het enige vliegbootmuseum ter wereld. Echt leuk om te bezoeken.

  Terug naar de Irish Coffee, die vliegboten waren veelal van linnen en dus ijzig koud en de passagiers kwamen vaak verkleumd in Ierland. Joe Sheridan voegde inderdaad wat whiskey toe aan de koffie. Leuk is om te zien dat nu de plaquette over Joe naast de bar op Shannon hangt.

  Mijn advies, gebruik een borrelglas 50 cc goeie Ierse Whiskey. Persoonlijk gebruik ik daar Paddy voor. Nog beter neem een grote kop zwarte koffie en drink je whiskey separaat

  Sláinte

  Paddydaddy

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.