Recept: maak zelf Tiroler Gröstl en waan je op de Oostenrijkse piste!

Tiroler Gröstl is een traditioneel Oostenrijks recept, dat (zoals de naam het al zegt) uit de regio Tirol komt. Ik weet zeker dat iedereen, die wel eens een Oostenrijkse afdaling gedaan heeft, het gerecht kent. Een voedzaam bord vol met gebakken aardappels, spekjes en verse kruiden. Dit gerecht is uitermate geschikt als je een goede bodem wilt leggen voor een middag skiën of een avond stappen. Hoe ik ‘m het lekkerst vind? Als er ook nog een gebakken eitje bij geserveerd wordt.

Ik ben zelf niet echt een kooktalent, maar dit recept kan ik vrij makkelijk maken. En, als ik het kan, dan kan jij het ook. Maak dit Oostenrijkse gerecht redelijk snel en eenvoudig na in je eigen keuken! Het fijne van dit recept is dat het slechts 425 calorieën per portie bevat. Valt mee hè?

Aan de slag: wat heb je nodig voor Tiroler Gröstl?

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 700 gram aardappelen (of voorgekookte aardappelschijfjes)
 • 150 gram spekblokjes
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 125 gram champignons
 • 1,5 paprika
 • 3 el gehakte peterselie
 • 4 eieren
 • halve theelepel komijnzaad
 • peper en zout
 • olijfolie
 • boter om in te bakken

Bereidingstijd: 30 minuten

Bereiding: hoe maak je Tiroler Gröstl?

Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes. Houd je het liever simpel? Koop dan voorgekookte aardappelschijfjes, lekker makkelijk. Laat de aardappelschijfjes ongeveer 8 minuten koken en giet ze daarna af.  Bak de spekblokjes uit in een koekenpan of wok en snipper ondertussen de ui. Haal de spekblokjes uit de pan en houd ze apart. Fruit de ui samen met de uitgeperste knoflook (voeg eventueel extra olijfolie toe). Snijd de paprika en de champignons in stukjes en voeg dit bij de ui in de pan en bak dit even mee. Breng het groentemengsel op smaak met peper, zout en komijnpoeder. Verwarm in een andere koekenpan een klontje boter. Bak hierin de aardappelschijfjes goudbruin. Leg vervolgens de schijfjes bij het groentemengsel en voeg de spekjes toe. Verdeel het mengsel vervolgens over vier borden en strooi er naar smaak wat peterselie overheen.

Advies voor een geslaagd diner

Wil je helemaal in wintersportsferen treden en bijpassende muziek luisteren tijdens het verorberen van je overheerlijke gerecht? Lees dan hier effe onze tips. En dan nog een serveertip à la Bien: serveer je Gröstl mét gebakken eitje eroverheen. Ik zeg guten apetit!

 

Bien

Mooi weer, slecht weer…maakt allemaal niets uit, staat elke dag weer op de piste! En op z’n tijd een drankje gaat er zeker in! Dansen, zingen en drinken op grote hoogte in de Oostenrijkse bergen. “Ik ben voor!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.